Опозициони Демократски савез Косова тврди да не постоји одлука по којој би косовски председник Хашим Тачи требало да предводи политички дијалог са Београдом. Тражи од Тачија да косовској скупштини поднесе извештај о својој досадашњој улози у дијалогу, преноси приштински портал “Газета експрес“.

Посланица ДСК-а и председница одбора за спољне послове косовске скупштине Вјоса Османи рекла је да Хашим Тачи преговара са Београдом без овлашћења да предводи тај процес.

«Он нема механизам да спроведе потенцијалне споразуме, а не постоје ни уставни механизми за контролу његовог деловања. Он држи у тајности разговоре и договоре које постиже са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу и на другим местима», рекла је Вјоса Османи.

Затражила је од Тачија да се обрати парламенту и каже нешто више о тим састанцима.

«ДСК као опозициона странка сумња у те састанке и теме о којима се на тим састанцима прича, попут теме поделе Косова», рекла је Османи.

Оценила је и да косовска влада нема стратегију у дијалогу са Београдом, нити приступ у стварању коначног споразума.

«Парламент би требало да усвоји резолуцију која би јасно поставила црвене линије у дијалогу са Београдом», рекла је Вјоса Османи, истовремено оптужујући владу Рамуша Харадинаја да је «изолована».

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;