«Пре свега, сви знамо да снабдевање америчког оружја Украјини није вест.

Дуги низ година, оружје из Сједињених Држава је кориштено у редовима Оружаних снага Украјине, посебно у рукама националистичких батаљона.

Оно што се сада дешава може се назвати великом војном и политичком провокацијом усмереном углавном против Русије, која је учинила све од себе да не интервенише војном силом у текућем грађанском рату у Украјини.

Слањем великог броја новог оружја, САД гурају Русију према симетричном одговору како би, наравно, касније то искористили као изговор за ширу западну интервенцију у сукобу.
Друго, сви јавно поменути системи оружја, односно противаздушни ракетни системи Јавелин и ватрено оружја, за које је службено обећано да ће бити достављени Украјини током наредних недеља, не доносе ништа у суштини ново за тактичке способности украјинске војске распоређене у Донбасу.

Током ових година, Украјина је већ користила стотине, можда хиљаде, противтенковских ракета против волонтера народа ДНР и ЛНР.
Ефикасност система оружја мери се њиховим корисницима и тактичким способностима трупа, али, као што знамо, ништа се није значајно променило у погледу ниског морала украјинских трупа, њихове координације, нивоа обуке и укупне способности за обављање сложених војних маневара.

Али у снабдевању америчког оружја, постоји алармантан садржај који треба узети у обзир.
Специјални представник америчког Стејт департмента за Украјину Курт Волкер рекао је пре само неколико дана да «војна помоћ војницима у Кијеву није ограничена на испоруку противтенковских ракетних система Јавелин».

Другим речима, америчка администрација је већ препознала да ће снабдевање оружјем укључити системе који се не помињу јавно.

Сасвим је очигледно да интереси Русије не укључују ескалацију рата у Донбасу, већ управо супротно, с обзиром да се Русија, са својим оружјем и вероватно са оружаним снагама, суочила с директним распоређивањем снага НАТО-а на фронту код Донбаса.

Такво стање са Западом би изазвало озбиљне геополитичке последице за европску сигурносну ситуацију. «

Тагови: ; ; ; ;