Британска премијерка Тереза Меј рекла је председнику Европског савета Доналду Туску да је нацрт споразума Европске комисије о Брегзиту неприхватљив за Британију, саопштио је њен кабинет након састанка са европским лидером који је требало да реши несугласице Лондона и Брисела о Брегзиту.

«Премијерка је рекла да нацрт текста који је изнела ЕК је неприхватљив за Уједињено Краљевство јер би, ако би био примењен, то подрило британско заједничко тржиште и уставни интегритет Уједињеног Краљевства», наведено је у саопштењу Терезе Меј, преноси Ројтерс.

Састанак се одржао дан након што ће Меј најавити очекивања Британије о будућим односима Лондона и Брисела, за тему је имао и транзициони период пошто Британија напусти ЕУ 29. марта 2018.

«Био је то отворен и искрен разговор у доброј атмосфери о правим политичким тешкоћама које нас очекују», рекао је неименовани званичник ЕУ.

Туск ће следеће недеље представити заједничку позицију ЕУ о будућем односу ЕУ и Британије.

Званичник је рекао да је Туск примио к знању често понављане бритнаске «црвене линије» — да Лондон не жели да буде део јединственог тржишта или царинске уније ЕУ и указао да ће ови услови обликовати будући однос.

Европски преговарач за Брегзит Мишел Барније рекао је да став Лондона о будућим односима са Унијом оставља једино споразум о слободној трговини као опцију.

«Уједињено Краљевство затвара себи једна по једна врата и једини могући модел који преостаје је онај о споразуму о слободној трговини, као што смо урадили недавно са Канадом, Јапаном или Корејом», рекао је Барније новинарима у Бриселу.

Танјуг

Тагови: ; ; ;