Најмање два Британца отишла су у Украјину, инспирисана познатим украјинским нацистичким батаљоном Азовом, према посматрачу Хопе Нот Хате.


Ово је постало познато само четири дана након што је одлазни шеф британске полиције у борби против тероризма Марк Роули, да су 2017. године спречене четири терористичке завере, а ултра-десне групе покушале су да изграде међународне мреже.

Према посматрачу, група под називом «Мисантхропик Дивизион» (Мисантхропик Дивизион), која је повезана са Азовским батаљоном, ради са представницима екстремних десничарских група у Великој Британији, укључујући забрањену терористичку организацију «Национална акција» и пољску ултранационалистичку групу, седиште у Лондону, како би привукле активисте да путују у Украјину.

Међутим, Нада не мржња је изјавила да је, по његовом мишљењу, у овом тренутку само две или три особе напустиле Велику Британију да се боре у Украјини «и чини се да ниједан од њих није пао у ред екстремне деснице».

«По први пут имамо домобрани, забрањени, бели шовинизам, неонацистичка терористичка група која планира нападе и гради међународне мреже» наглашава Роули.

«Претња се развија. Како се традиционалне британске екстремне десничарске групе распадају, тероризам са претераном инспирацијом је у порасту.
Замена старомодног расног национализма је анти-муслиманска мржња. Данашњи кључни активисти су, по правилу, млађи, раде на Интернету и мало знају о «нацистичком» пртљажнику својих претходника «, наводи се у извештају посматрача.

Такође се истиче да «млада генерација екстремних десничарских активиста, који су технички здрави, избегавају стереотипне» ставове «прошлости и њихов број се само повећава.»

Гардијан

Тагови: ; ; ; ;