Премијер Мађарске Виктор Орбан оценио је да ће се опозиционе странке ујединити у покушају да на парламентарним изборима 8. априла са власти свргну његову партију Фидес, која је претрпела неочекивани ударац изборним поразом на локалном нивоу.

Кандидат за градоначелника дела опозиције Петер Марки Зај победио је у недељу на ванредним изборима у граду Ходмезевашархељ у Чонградској жупанији, граду у коме је дуго доминирала Орбанова странка десног центра.
Ројтерс наводи да Фидес на предстојећим парламентарним изборима тежи освајању трећег узастопног мандата за састав владе и води у анкетама, али политички аналитичари оцењују да ће победа у Ходмезевашархељу «променити динамику унутар опозиције».

Наводи се да је Орбан мађарском државном радију казао да ће се расцепкане опозиционе партије ујединити и у свакој изборној јединици изаћи са једним кандидатом који ће се супротставити Фидесовом.

Ројтерс наводи да водећи опозициони социјалисти, националистички Јобик и мање либералне странке до сада нису против Орбанове партије наступали у заједничком фронту на националном нивоу.

«Ово (избори у Ходмезевашархељу) били су лабораторијска проба и то ће бити поновљено у више изборних јединица. На крају ће у свакој изборној јединици бити опозициони кандидат који подржава имиграцију и наш кандидат који се противи имиграцији», рекао је Орбан.

Додаје да ће, уколико Мађарска постане «земља имиграната», то донети «терор, а жене и девојке више неће бити безбедне».

«Наш културни идентитет ће бити ослабљен и полако ће испарити», казао је мађарски премијер.

Орбан је изнео и тврдњу да ће опозиција користити финансијска средства америчког милијардера Џорџа Сороса уз помоћ страних медија који послују у Мађарској.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;