Смењени и одбегли бивши председник каталонске владе Карлес Пуђдемон саопштио је у четвтрак увече у Бриселу, где борави последњих месеци, да је «привремено одустао од кандидатуре за реизбор». Као наследника предложио је Ђордија Санчеза, бившег председнка Каталонске националне скупштине, који је већ 136 дана у затвору.

Обавестио сам председника Парламента да, привремено, нећу бити кандидат за председника Ђенералитата. Затражио сам да се одмах почну консултације да се именује други кандидат — рекао је Пуђдемон у поруци која је емитована преко друштвених мрежа.

Ђорди Санчез, који је број 2 на листи и «представља као нико вредности коалиције Заједно за Каталонију», рекао је Пуђдемон.

Своју одлуку о формалном повлачењу кандидатуре Пуђдемон је образложио «тренутним околностима» уз додатак да «Мадрид сада неће имати ни један разлог за наставак своје политике окупације».

Пуђдемон је потврдио формирање «Савета Републике» са седиштем у Бриселу.

Није јасно како Санчез и да ли уопште може, бити изабран за каталонског премијера јер је, као и Пуђдемон, физички одсутан, са никаквим изгледима да изађе из затвора да би био именован на функцију председника

Тагови: ; ; ;