Потпредседник Српске академије наука и уметности академик Љубомир Максимовић најавио је да ће 12. марта почети штампање књиге са рефератима академика о Косову и Метохији и закључцима са дискусија по одељењима о тој теми што ће бити, како је рекао, допринос Академије дијалогу о Косову који је иницирао председник Александар Вучић.

Фото: РТС
САНУ (архивска фотографија)

Љубомир Максимовић је подсетио да је САНУ највиша научна и уметничка инстутуција у Србији, али специфичне организације, због чега се не доносе закључци на нивоу Академије, већ је реч о скупу појединаца који се као научници или уметници баве питањима од општег значаја, укључујући и Косово.
Истакао је да је био организован разговор по одељењима САНУ и да су неки академици, који су својим професијама позвани да дају мишљење о наведеној теми, написали реферате који ће се наћи у књизи од 250 страна.

Максимовић је прецизирао да ће у првом делу књиге бити реферати десетак академика, међу којима су Миро Вуксановић, Тибор Варади, Коста Чавошки, а у другом делу ће бити објављени ставови изнети на дискусијама по одељењима, такође потписани појединачним именом и презименом академика.

Књига ће, према речима потпредседника САНУ, показати ставове које заузимају чланови Академије о горућем проблему државе Србије.

Максимовић је најавио да ће у априлу бити објављена и комлетна библиографија САНУ посвећена Косову и Метохији, у којој ће се наћи књиге чији су аутори академици, али и издања штампана под кровом САНУ (попут публикација са трибина и скупова организованих у САНУ).

Танјуг

Тагови: ; ; ;