Словачка полиција је у четвртак извршила претрес неколико кућа припадника осумњичених припадника италијанске мафије, као део истраге о убиству истраживачког новинара и његове девојке.

 

До сада је ухапшено седам осумњичених. Полиција је рекла да су притворени именовани у постхумно објављеном извјештају Јан Кучјака о мафијским везама са високим званичницима Словачке владе.

Словачки медији тврде да су ухапшени италијански бизнисмен Антонино Вадала, за кога се сумња да припада породици организованог криминала Ндрангхета и да је имао везе са члановима словачке владе.

Нико још није оптужен за убиство Кучјака. Но, италијански тужилац из регије Калабија рекао је да је породица мафијашког клана «Ндрангхета» највероватније иза убиства.

Словачки премијер Роберт Фико је љутито порекао сваку везу између своје владе и организованог криминала. Он је у четвртак показао новинарима 1,2 милиона долара у готовини, што је назвао наградом за информације које су довеле до убица.

Кучјак и његова девојка Мартина пронађени су мртви у њиховој кући источно од Братиславе. То је био први пут да је новинар убијен у Словачкој очигледно због његовог истраживачког рада.

Тагови: ; ; ; ;