Након што је Скопски аеродром преименован из «Александар Велики» у «Међународни аеродром Скопље», у среду ноћ је из аеродромске зграде изнет и споменик Александра Великог, пренела је ТВ21.

Споменик Александра Великог смештен је у унутрашњост скопског аеродрома 2011, када је турска компанија «ТАВ» почела да управа овим предузећем.Споменик је, како се наводи, био поклон од Мурата Орнекола, генералног директора те компаније.

Одлуком владе у Скопљу назив аеродрома “Александар Велики”, који датира од децембра 2006. године промењен је у Међународни аеродром Скопље, а Влада је у знак добре воље и отопљавања односа са Грчком променила и назив ауто-пута “Александар Велики” у “Пријатељство”.

Македонске власти прошле недеље уклониле су и први споменик из пројекта “Скопље 2014” – споменик контроверзном револуционару Андону Лазову, познатијем као Ћосето, који се налазио у парку испред зграде Врховног суда у престоници.

Пројекат “Скопље 2014” покренула је бивша влада на чијем је челу био Никола Груевски и он је употпуности променио центар Скопља, а према проценама стручњака у пројекат је уложено између 700 и 800 милиона евра.


Ројтерс/ Срна/ novosti.rs/

Тагови: ; ; ;