Председник Србије Александар Вучић истакао је у Софији да је за Србију важно да до средине маја, када ће у Бугарској бити одржан Самит ЕУ – Западни Балкан, испуни 115 критеријума које су добиле све земље региона.

Александар Вучић је новинарима пренео да је на Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ у Софији, поред напретка западнобалканске шесторке ка Унији, било и неколико других битних тема које су другачије од онога што је уобичајено.

Александар Вучић је новинарима пренео да је на Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ у Софији, поред напретка западнобалканске шесторке ка Унији, било и неколико других битних тема које су другачије од онога што је уобичајено.

Рекао је да је било речи о томе да регион треба да ради на успостављању регионалне економске зоне, као и говора о испуњавању 115 критеријума који су већ дати земљама и територији Западног Балкана.

Многе земље, како је констатовао, нису ништа или су врло мало урадиле када је то у питању.

«За нас је важно да то урадимо пре половине маја, када се у Софији одржава велики Самит ЕУ и Западног Балкана», нагласио је Вучић.

Указао је да је премијер Бугарске, земље која сада председава ЕУ, Бојко Борисов поставио амбициозне циљеве у вези са повезаношћу региона.

«У неколико наврата говорио је о Београду и везивању Београда за многе друге важне градове у региону, те да је потребно да се обезбеди за то више европског новца. Говорио сам о томе да сам са немачком канцеларком Ангелом Меркел причао по ко зна који пут о ауто-путу Ниш–Приштина и колики значај би он имао за Топлички округ, Ниш, Мерошину, Нишавски округ и друге крајеве Србије. Ми ћемо са његовом изградњом кренути крајем ове године», најавио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија сама кренути и у изградњу ауто-пута Ниш–Димитровград.

«Очекујемо да људи могу да виде опипљиве резултате наших разговора», рекао је председник.

Пренео је да је разговарано и о политичким разликама и разликама о границама које морају да се реше, као и на који начин то учинити.

«Није лако и једноставно, али морамо да гурамо напред», истакао је Вучић.

Разговор са Тачијем о наставку дијалога

Председник Србије је рекао да је разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем о томе када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

Вучић и Тачи су се састали на маргинама Самита лидера земаља Западног Балкана и ЕУ.

Председник Србије је, у изјави новинарима, рекао да често разговара са Тачијем јер је увек боље разговарати него чинити било шта што би било лоше по српски и албански народ.

Додао је да није драго ни Тачију, а ни да ни он није претерано радостан када мора да разговара са њим, али да је то њихов посао.

«Разговарали смо о томе када да наставимо дијалог у Бриселу, како и на који начин да покушамо да решимо историјски сукоб Срба и Албанаца», нагласио је Вучић.

РТС, Танјуг

Тагови: ; ; ;