У Општинском суду у Задру почело је суђење Јосипи Жилић (25) из Бргуда, зато што је прошлог лета намерно изазвала пожар великих размера како би се осветила Србима који су у том месту већинско ставништво, а које је сматрала одговорним за паљење њене куће током последњег рата.

Иако је у први мах суђење било отворено за јавност, јавност је исључена након што је то окривљена тражила, пише портал Задарски.хр.

Судија је такву одлуку образложила потребом да се заштити живот окривљене, док је психијатар Вера Кларић навела на почетку суђења да је окривљена способна да јој се суди.

Ипак, јавност ће остати ускраћена за одговоре на бројна питања с обзиром да је Жилић подметнула пожар у којем је изгорело 2.500 хектара земље, а као оштећени су се појавили компанија «Бадел», «Хрватске шуме», ХЕП, «Хрватске цесте» и «ХЖ».

Штета од пожара процењена је на више милиона куна.

Жилићева је ухапшена и притворена 27. августа прошле године, након што је признала да је у Бргуду на бенковачком подручју подметнула пожар како би наудила Србима, сматрајући да су он запалили њену кућу у оближњим Лисичићима током последњег рата.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;