Македонија има шансе да у априлу добије неусловљену препоруку, а у јуну датум за отпочињање преговора са ЕУ, изјавио је македонски премијер Зоран Заев.

telegrafi.com

Како је саопштила македонска влада, он је то рекао нивинарима након састанка лидера земаља Западног Балкана са председником Евопске комисије Жан-Клод Јункером и високим фунционерима ЕУ Федериком Могерини и Јоханесом Ханом, који је одржан под покровитељством премијера Бугарске Бојка Борисова.

Заев је истакао да је уверен да ће спор Македоније са Грчком око имена бити решен пре самита ЕУ у јуну, када Македонија очекује да ће добити датум.

“Свако није наодмет да га решимо и у марту. Што брже, то боље”, рекао је македонски премијер.

Одговарајући на питање да ли би Грчка одиграла конструктивну улогу и прихватила отпочињање пореговора и дефинисање датума, Заев је рекао да Македонија нема непријатељске и материјалне претензије, као и да само жели сарадњу са Грчком.

«Верујем да и Грчкој треба решавање бар једног питања из међународне проблематике. Верујем и да сви политичари у Грчкој, пре свега премијер Ципрас, лидери опозиције, господин Мицотакис и други политичари, више мисле на будућност Грчке и целог региона», рекао је Заев.

На питање када ће у Скопље доћи шеф грчке дипломатије Никос Коцијас, чији је диолазак био највљиван за крај фебуара или почетак марта, Заев је рекао да се нада да ће то бити, вероватно, почетком или у током идуће седмице, јер је то важан сусрет.

«Много је нам је важно да приближимо процесе коначној, целовитој и успешној завршници (решавања спора око имена Македоније)», рекао је македонски премијер, додајући да је добро чак иако на сусрету министара спољних послова буду само прегледани предлози обе стране.

На питање како коментарише протесте у Скопљу против преговора са Грчком (на којима је учествовало неколико хиљада људи), он је рекао да је «то је потврда да смо демократска земља. Људи имају право на мишљење, то је само мањина у Републици Македонији».

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;