У једном од затвора на територији Ирака налазе се жене и деца, за које се претпоставља да су држављани Русије, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Према доступним информацијама тренутно се у једном затвору у Багдаду, заједно са женама и децом из других земаља, налазе 22 жене које говоре руски и 49 деце“, прецизирала је Захарова.

Руска страна зна да су све ове жене под истрагом, а пре краја истраге им је забрањено да контактирају са другим лицима, па је приступ за запослене у руској амбасади у Багдаду засад онемогућен.

Највероватније се ради о судским процесима за случајеве жена и удовица терориста ДАЕШ-а. Захарова је навела да им прети дугогодишња казна затвора, доживотни затвор или чак смртна казна уколико се прогласе кривима.

„Ирачки закон о борби против тероризма је врло строг, лица укључена у злочине ДАЕШ-а у Ираку тешко да могу да рачунају на ублажавање казне“, додала је она.

Ако се заиста испостави да су они руски држављани, амбасада Русије у Багдаду ће обезбедити заштиту њихових права на суду и помоћи да се жале на предвидиво тешку казну.

Спутњик

Тагови: ; ; ;