Узвратне мере Вашингтона на „мешање“ у председничке изборе 2016. године нису имале никакав „обуздавајући ефекат“ на „противнике Америке“, изјавио је начелник сајбер-команде америчке војске генерал-пуковник Пол Накасоне.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Он је, конкретно, издвојио Русију која је, према његовим речима, током предизборне кампање „ширила дезинформације“ на друштвеним мрежама.

„Рекао бих да они (Руси) тренутно мисле да им се ништа озбиљно неће десити. Они нас се не плаше“, истакао је Накасоне на саслушању у Сенату.

Он је такође Русију назвао технолошки најнапреднијим противником Америке у сајбер-простору.

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је раније предложио Пола Накасонеа на место председника Агенције за националну безбедност (НСА). Ако именовање буде одобрено у Сенату, генерал-пуковник ће истовремено бити и на челу сајбер-команде америчких оружаних снага.
Специјални амерички тужилац Роберт Милер оптужио је 13 држављана Русије, међу којима су и запослени у Агенцији за интернет-истраживање, као и три правна лица, за покушај мешања у председничке изборе у Сједињеним Америчким Државама, али није пружио никакве доказе о њиховој кривици.

Москва је више пута одбацивала оптужбе о мешању. Према речима руског председника Владимира Путина, америчке власти би уместо „вапаја у Конгресу“ требало да доставе руској страни званичне документе према „Милеровом списку“.

Спутњик

Тагови: ; ;