САД користе контролисану зону на западу Сирије као заштитни покривач за терористе. Ово је у интервјуу за програм «Међународни преглед» на каналу «Русија 24», изјавио заменик руског министра одбране Александар Фомин, преносе РИА Новости.

eng.mil.ru

«Не може а да нас не забрине безбедносна зона са пречником од 55 километара у близини села Ал-Танф, која се налази на граници са Ираком у западном делу Сирије, где је у ствари створено уточиште за терористе. Ево, они се ту наоружавају, припремају, обучавају, медијски оглашавају и све то под надзором специјалних оперативних снага и других јединица САД «, рекао је Фомина.

Поред тога, према речима заменика министра, Сједињене Државе не дозвољавају пролаз сиријских хуманитарних конвоја ка избегличком кампу Рукбан, који се налази у близини Ал-Танфа, услед чега долази до катастрофалне хуманитарне ситуације.

Подсетимо, крајем новембра прошле године, руски центар за помирење зараћених страна у Сирији пријавио је да су САД, покривајући 55 километра зону око америчке базе у сиријској Ал-ТАНФ, изолованог преко 50 хиљада људи који имају потребу за хуманитарном помоћи.

Москва је предложила да заједно са Вашингтоном обезбеди сигурност пружања помоћи избеглицама.

Коалиција на челу са САД пристала је да помогне, али је изјавила да није добила потврду да су сиријске власти су спремне да пропусте конвоје.

Тагови: ; ; ;