Руски председник Владимир Путин рекао је на форуму у Калињинграду да би, када би могао да врати време, спречио распад Совјетског Савеза 1991. године.

Владимир Путин је ово рекао одговарајући на питање који би догађај у Русији спречио да је могао.
Коментар Путина уследио је дан након што је најавио да Русија развија наводно непобједиво нуклеарно оружје, подсећа АП.

Путин је привукао велику пажњу 2005. године када је у говору о стању нације истакао да је распад СССР-а био «највећа геополитичка катастрофа века».

Његов данашњи коментар уследио је, како подсећа АП, дан након што је објавио да је Русија развила наводно невидљива нова нуклеарна оружја, изазивајући забринутост да би могло доћи до нове трке у наоружању попут оне из доба СССР-а.

Како је агенција раније пренела, Путин је јуче изјавио у обраћању нацији да је Русија тестирала читав низ новог стратешког нуклеарног наоружања које противничка страна није у стању да пресретне.

Поменуо је и подводни дрон велике брзине који има интерконтинетални домет, нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету «Авангард» која лети 20 пута брже од звука и «удара попут метеора», још једну ракету коју на Западу зову «Сатана» и систем хиперсоничних ракета «Кинжал».

Како је агенција навела руски лидер је нагласио да је развој руског новог оружја каквог нема на Западу, уследио као одговор на повлачење САД из хладноратовског споразума о забрани ракетних одбрана и америчке напоре у развоју система ракетне одбране.

Наведено је да је Путин казао да су САД игнорисале жалбе Русије.

«Нико нас није слушао. Сада нас чујте», поручио је руски председник.

Наведено је да је Путин рекао да ће ново наоружање помоћи у обезбеђивању глобалне стабилности и ставити тачку на покушаје слабљења Русије.

Фонет, Танјуг

Тагови: ; ; ; ;