Руско Министарство спољних послова најавило је да ће одвојити посебна места за америчке новинаре ако се САД усуде да још једном прекрше права руских новинара у САД, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова(Фото Лола Ђорђевић)

Портпарол Стејт департмента Хедер Нојерт одбацила је питање руског новинара на конференцији за новинаре, које се тицало билатералних односа и обраћања руског председника Владимира Путина у федералној Скупштини.

 «И ви сте са руске телевизије? У реду! Доста је речено, идемо даље», рекла Нојертова.Она је на тај начин реаговала на покушај руског новинара да разјасни изјаве Нојертове о Путиновом говору.

Овако понашање Нојертове изазвало је индигнацију и међу неким америчким новинарима, јавља ТАСС.-

«Овакво понашање је неприхватљиво. Ако Стејт департмент још једном етикетира наше новинаре који су на конференцији за новинаре као ‘новинари из Русије’ и престану да са њима комуницирају због те чињенице, ми ћемо провести оно што смо обећали», рекла је Захарова.

Она је навела да ће у прес-центру Министарства спољних послова бити постављена посебна седишта за новинаре из САД да би осетили како то изгледа.

Захарова је подсетила да пре неколико деценија људима друге боје коже није било дозвољено да се возе истим аутобусом у САД и поручила да се не треба враћати на праксу из 19. века и делити новинаре по држави и националности.

Срна/ Блиц

Тагови: ; ; ;