Русија је освојила импресивну победу у Сирији, наводи часопис Military Review, специјализовано издање америчких оружаних снага.Уз минималне губитке и за кратко време руска војска и политичари успели су да поразе терористе,очувају функцију председника Сирије Башара Асада, обезбеде себи кључну преговарачку улогу и утврде се и војним базама Тартус и Хмејим.

 

 

Главна предност стратегије коју је изабрало руско руководство била је његова флексибилност, комбинација војних и политичких мера у зависности од променљиве ситуације,сматрају аутори чланка «Какву победу је Русија освојила у Сирији», аналитичар Центра за поморску анализу САД Мајкл Кофман и  директор вашингтонского института Кенан Метју  Рожански.

Након што су  преговори под окриљем УН и рад снаге коалиције на челу са САД  показале своју неефикасност, Русија је била у стању да радикално промени ситуацију у САР за две године, по цену много мањег напора него било која друга страна.Руско министарство иностраних послова успело је да прекине монопол над «женевским процесом», мировним преговорима које је покренуо УН — сада су преговори у Астани важнији за решавање сукоба у Сирији. Русија успела је успоставити продуктивне односе са практично свим кључним играчима у региону: од Саудијске Арабије до Ирана. И председник Сирија, Башар Асад, не само да је задржао власт, већ је значајно ојачао његову позицију — управо оно што сада диктира услове његовог учешћа у «Женевском процесу».

 

Што се тиче војне фазе, кориштен је једноставан и ефикасан метод: све снаге које су супротставиле званичном Дамаску признале су се као терористи и нашле су се на руских авиона.Важна карактеристика била је недостатак копнених операција, што је омогућило смањење губитака са високом борбеношћу.Сиријска војска, обучена од стране руских саветника,  и, уз подршку руске војске  освојила је низ убедљивих победа. Брза и ефикасна кампања постала је тест најновијих примера руског оружја и одличног оглашавања. Након тога је сиријски интерес за ваздухоплове, ракете и другу војну опрему Руске Федерације значајно порастао, пишу новине.

«Ово је очигледна победа за Русију која је своје успехе претворила у дугорочне споразуме о ваздушној бази Хмеимим и  морнарице у Тартусу.. Такође у Сирији, руске компаније су постале укорењене — у будућности ће моћи да учествују у реконструкцији ратно разорене инфраструктуре земље са профитом,» — сматрају Кофман и Рожански.

Руска војна операција у Сирији трајала је две године. Војска је уведена на захтев Дамаска у септембру 2015. године, у децембру 2017. године, Владимир Путин је у  ваздушној базиХмејмем најавио  успешан завршетак кампање и наредио повратак војске у Русију. Током овог периода, исламске терористичке организације које су контролисале већину територије земље биле су уништене.

 

 

 

 

Тагови: ; ;