Немачка канцеларка Ангела Меркел нада се још једном мандату након више од деценије на власти, међутим, мораће да превазиђе једну велику препреку – 28-годишњака у патикама, Кевина Кинерта, пише Си-Ен-Ен.

 

Америчка телевизијска мрежа је лидера омладине Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Кевина упознала приликом боравка у Тегелсбаргу, успаваном предграђу Хамбурга који традиционално важи за упориште присталица те партије.

 

Кинерт је млади заступник кампање «НоГроКо» што је скраћеница за «Нећемо велику коалицију», која је обично сталожену политику Немачке, обрнула наопачке.

Захваљујући Кинерту, предложена коалициона влада Меркелове између њене конзервативне партије и СПД сада зависи од гласова за и против, «обичних» чланова СПД.

Више од 400.000 људи гласа путем поште, а резултати ће бити објављени у недељу.

«Не можемо овако да наставимо: Удобна политика коју представља Ангела Меркел која ништа не одлучује. Ово се, сада, полако завршава. Ова дебата сада се пробија у мојој партији, а верујем и у друштво», рекао је Кинерт.

Глас «да» значио би да Меркел може да одахне и да се врати управљању државом са својом безбедном коалиционом владом на месту.

Глас «не», са друге стране, значио би да Меркел мора да поништи коалицију и да или ризикује са мањинском владом или да се суочи са новим изборима, наводи Си-Ен-Ен.

«Све сам обавио у слободно време, без плате»

Кинерт је, како се наводи, све ово обавио у своје слободно време, без плате, у три кратка месеца колико је на позицији лидера омладине СПД.

«Не, немам возача који ме воза наоколо, али у суштини радим исто као и други политичари, само у своје слободно време», рекао је Кинерт.

Последња станица његове кампање «НоГроКо» била је отворена за јавност и одржана је у месној заједници украшеној дечјим цртежима.

Најстарија публика коју су чинили људи од тридесетак година пила је кафу и јела торту, слушајући са поштовањем Кинеров страствени позив на нови облик социјализма у Немачкој.

Многи од њих су, наводи се, дошли само да би лично видели Кинерта, а једна жена у публици тражила је од њега да каже колико има година.

Упитан да ли планира да се једног дана кандидује за канцелара, насмејао се и рекао да у том случају не би имао времена за себе.

«О не! Не бих постао канцелар. Не бих имао ни мало слободног времена за себе. А ја волим своје слободно време», истакао је Кинерт.

Тагови: ; ;