То је слика сукоба полиције и демобилисаних бораца у Мравићима код Добоја.  Неколико стотина бораца, као знак протеста, покушало је да блокира магистрални пут Добој – Зеница.

 

Након краткотрајне блокаде пута специјалци су се повукли кад што су добили уверавање од незадовољних бораца да неће блокирати ову саобраћајницу. Борци поручили да ово није крај, јер планирају да наставе са блокадама све док им се не испуне тражени захтеви.

«Ово ће трајати још, господине Новалићу и Букваревићу, варате се ако мислите да ћете на овакав начин ово решити и не желите заказати посебну седницу», истакли су борци.

Нешто раније деблокирана је петља шићки Брод код Тузле. Ту је специјална полиција растерала демонстранте.

«То је био пакао, нисмо очекивали да неко може послати специјалце на борце, ми смо ипак одбранили ову државу, у 6 су се сатили око нас, користили су сузавац и са оним бројем колико их је било могли су да растерају три хиљаде људи», рекао је Фадил Дурановић, демобилисани борац ФБиХ.

Из ФУП-а тврде: акција је изведена без употребе силе.

»Приликом провођења наведених активности употребљен је минимум силе и то само према лицима која су била у видно алкохолисаном стању и која су пружала отпор према полицијским службеницима; два лица су лакше повријеђена», рекао је портпарол МУП-а ТК Изудин Шарић.

Борци категорични: Није тачно да полицајци нису употребили силу.

«Људима су завртали руке, обарали их на земљу и тукли, шутали по ногама, ударали палицама, а то је све преко мере «, истакао је Дурановић.

Осам ратних ветерана, који су ухапшени приликом деблокаде, пуштени су на слободу након што су саслушани у Министарству унутрашњих послова Тузланског кантона.

Демобилисани борци Федерације БиХ не одустају од својих захтева. Од Владе ФБиХ траже успостављање тачног борачког регистра, укидање 1.600 борачких удружења, те омогућавање накнаде свим демобилисаним борцима.

 

 

БН ТВ

Тагови: ;