«Умерени» раст потрошње Кине на одбрану у последњих неколико година има за циљ да надокнади пропусте из прошлости, а кинеска војска неће претити никоме, рекао је заменик министра спољних послова Кине Џанг Јесуи.

Џанг Јесуи је, међутим, одбио да саопшти за колико ће се тачно ове године повећати војни буџет Кине, наводи АП.

«Последњих година, Кина је умерено повећавала трошак на одбрану, делом због тога што смо морали да исправимо инвестиције из прошлости, а већина је отишла на обнову опреме и боље материјалне бенефиције за војнике.», рекао је Јесуи, преноси Ројтерс.

Додаје да је Кина одувек била на путу мирног развоја.

«Кина је одувек била на путу мирног развоја и неће претити ниједној земљи», рекао је заменик министра спољних послова Кине.

Кина је прошле године за војни буџет издвојила 164,60 милијарди долара, што је око четвртина војног буџета САД.

Вашингтон, као и државе око Кине, блиско прате колико Кина троши на војни буџет у циљу откривања програма модернизације восјке и стратешких циљева.

Кина почиње регрутацију цивилних астронаута

Због планова да се повећа број свемирских мисија са посадом, Кина ће започети програм регрутације цивилних астронаута за свој свемирски програм, који подржава војска.

«Кинески астронаути ће помагати изградњу кинеске независне свемирске станице», рекао је заменик директора кинеске Канцеларије за свемирске летове са посадом Јанг Ливеи.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;