Члан Представничког дома Конгреса САД Ро Хана критиковао је говор америчког председника Доналда Трампа, у којем је он иницијативу кинеских власти да укину ограничење на мандат председника државе назвао „сјајном“.

„Било да је ово шала или не, али говорити о доживотном управљању сличном Си Ђинпингу је највећа антиамеричка ствар коју је себи могао да дозволи амерички председник. Џорџ Вашингтон би се преврнуо у свом гробу“, написао је конгресмен на свом налогу на Твитеру.

Раније је Си-Ен-Ен објавио да је Трамп током затворене кампање за прикупљање средстава на Флориди идеју доживотне владавине оценио као „сјајну“.

„Сада је он (кинески лидер Си Ђинпинг) председник до краја живота. Председник до краја живота. Па он је сјајан… И видите, он је то успео да учини. Мислим да је то сјајно. Можда би требало то једном да покушамо“, изјавио је Трамп.

Прошле недеље је Централни комитет Комунистичке партије Кине објавио нацрт предложених амандмана, од којих је најважнији уклањање временских ограничења за место председника Кине. Према садашњем Уставу Кине лидер земље може да се налази на том положају највише у два петогодишња мандата заредом.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;