Застаје кнедла у грлу: Појављивање Небојше Глоговца у «Немањићима» расплакало Србију

Датум публикације: 04 03 2018, 10:41

Серија «Немањићи» је од пилот епизоде изазвала салву коментара, углавном негативних, а гледаоцима се, чини се, мало шта свидело. Ипак, синоћна епизода изазвала је велико интересовање због појављивања покојног глумца Небојше Глоговца у улози Вукана Немањића. 

Подсетимо се мало историје, Вукан Немањић је био најстарији син Стефана Немање. Био је краљ Зете и велики жупан Рашке, али је лишен рашког престола, на који је дошао његов млађи брат Стефан Немањић.

Немања моли Стефана да му обећа када њега не буде да никада неће заратити са Вуканом, јер га опет море приче о завађеној браћи и ономе што је и сам доживео пре много година. Стефан умирује оца да не брине. Немању мучи питање који је од двојице синова спреман за престо.

Вукан је ратник, храбар, одан народу и вери, промишљен и образован, нема сумње да не би био достојан престолу, али Стефан има исте те особине плус је склонили дипломатским решењима и преговорима. А, Вукан нема чврсто залеђе као Стефан због Евдокије — поверава своје мисли Немања Ани.

Вукан прима писмо да га зове отац и говори жени да ће кад се врати бити владар целе Србије. Међутим, Немања нема лепе вести за свог најстаријег сина и Вукан на основу одређених инсинуација и околишања свог оца, шокирано схвата да су мале шансе да ће му се остварити мисао са којом је живео цео свој живот…

— Ја ћу ускоро склопити очи, молим те сине, обећај ми, да ћеш поштовати моју одлуку ма каква да буде — говори му Немања, а Вукан након дуге тишине ипак обећава.

Пред синовима, унуцима и најближим члановима породице и дворјана, Немања се одриче престола и подсећа на то колико су напредовали од момента када је он постао Велики жупан. На велико разочарање сина Вукана, Немања мач предаје Стефану, млађем сину.

Упркос очевим саветима, Вуканов огорчен израз лица нам говори много више, али и то што из историјских чињеница знамо да ће бити «кошкања» међу браћом.

Извор: Телеграф рс./ http://www.novosti.rs

Тагови: ; ; ;