Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је уочи састанка чланова Председништва БиХ са председницима Србије и Хрватске да би било добро ако би бошњачки члан Председништва Бих Бакир Изетбеговић направио искорак према Србији.

 

 

Он је изразио наду да се у Мостару неће догодити изненађење попут оног у Београду, када је Изетбеговић практично одустао од договора.

«Надам се да неће, али не бих смео казати да неће. Видели сте и у Београду када смо имали потпуно усаглашен став да је дошло на крају до различитог тумачења, иако је договор постигнут међу 20-так људи, који су учесвовали у припреми става», рекао је Човић за Тањуг.

Он је нагласио да је став око Косова и Метохије остао непромијењен.

«Желимо да са партнерима, који нам сутра долазе у госте и са којима желимо да разговарамо као пријатељи, пратимо све оно што су њихов циљ и стратегија. Ми одлуке, наравно, доносимо сами, али на трагу идеје уважавања начела да међусобно усаглашавамо ставове око онога што је унутрашње питање Србије», указао је Човић.

На питање да ли је трилатерални сусрет председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Александра Вучића и Изетбеговића у Анкари у некој мери релаксирао односе између бошњачког лидера и Београда, Човић је рекао да је, ако и јесте релаксирао, то било кратког даха.

«Видели сте, ако пратите задњих 10-так година, како се то мења, тај однос позитивног и негативног. Свако мало се убаци нека нова тема која нас оптерети, па о њој размишљамо. Постоји јасна стратегија код једног дела политичара у БиХ, типа `изазовите проблем, како би тражили решења тобож проблема, па да то прикажете као успех`», објаснио је Човић.

Он сматра да је састанак у Турској, сам по себи, био позитиван, без обзира, како је констатовао, што се опет догодило да три члана Председништва нису претходно договорили заједнички став.

«Ако би сутра направили добар искорак према Србији, када је у питању бошњачки члан, ја бих то оценио као добро», нагласио је Човић.

Он је додао да је мостарска трилатерала прилика да саговорници размотре комплетну европску перспективу и да виде како једни другима могу помоћи.

«Очекујем континуитет претходних разговора, како би на неки начин спречили искушења која су пред нама, земљама југоисточне Европе, када је у питању европски пут и све што је постављено пред нас, а посебно решавање међудржавних питања. Ту пре свега мислим на гранично питање», рекао је Човић.

Он је додао да је веровао да по питању границе све иде добрим путем још када је први пут чуо предлог Вучића.

Тагови: ; ;