Русија ће испоручити природни течни гас из фабрике „Јамал“ компанији „Новатек“ у Великој Британији због доласка олује „Ема“ у Европу, јавио је „Фајненшел тајмс“

Руски природни течни гас ће у Британију испоручити „Ројал Дач шел“, саопштила су два извора упозната са ситуацијом. Овог викенда у Бискајском заливу брод „Шел“ је преточио терет са руског ледоломца који је превозио гас. Брод ће 6. марта доставити гас на регасификациони терминал у Милфорд Хејвену, одакле ће бити испоручен потрошачима.

Лист наводи да су и „Новатек“, главни власник фабрике „Јамал“, и „Ројал Дач шел“ одбили да коментаришу те информације.

Велика Британија је 28. децембра 2017. преузела прву серију течног природног гаса из Русије, који је такође произведен у „Јамалу“. Њега је у британску луку на острву Грејн доставио ледоломац „Кристоф де Маржери“.

Како је раније истакао Блумберг, Европа је присиљена да због великих хладноћа купује природни гас у рекордним количинама.

„Европа, а нарочито Британија, све више зависи од Русије да испуни своје енергетске потребе“, навела је агенција.

У чланку се наводи да друге земље и даље не могу да конкуришу Русији по том питању. Конкретно, Норвешка, која је друга по обиму испорука у Европу, због повећане потражње смањила је потрошњу гаса због техничких проблема.

https://rs.sputniknews.com

Тагови: ; ; ;