Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец каже да је његово министарство припремило све што је потребно за тужбу против Хрватске која, како је навео, не поштује арбитражну пресуду о граници и европско право, о чему би влада ускоро требало да обавести Европску комисију.

«Наше министарство је било задужено да припреми све што је потребно и то смо учинили», рекао је Карл Ерјавец новинарима, након сусрета са државном правобранитељком за људска права Властом Нусдорфер, која му је поднела извештај о стању људских права у 2017. години, преноси Фена.

Ерјавец је појаснио да је у припреми писма за Европску комисију, с правним елементима тужбе против Хрватске због непоштовања арбитражне пресуде, његово министарство сарађивало с једном француском адвокатском фирмом и правником Аленом Пелеом, који је Словенију и раније заступао у арбитражном процесу.

«У Словенији имамо веома мало правних стручњака из те области, зато смо ангажовали најбољу страну адвокатску фирму за област европског права», рекао је Ерјавец, додавши да је услугама француских правника током арбитраже био веома задовољан, наводи Хина.

Писмо Европској комисији, како је Ерјавец најавио, биће послато одмах након што премијер Миро Церар у петак о садржају правних поступака против Хрватске обавести парламентарни одбор за спољну политику и тиме обезбеди ширу политичку подршку.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;