Секретар Иранског врховног националног савета безебедности Али Шанхан наводи да ирански балистички ракетни програм не представља претњу било којој земљи.

Али Шанхан је на састанку са француским министром спољних послова Жан Ивом ле Дријаном у Техерану рекао да је ирански нуклеарни програм потпуно одбрамбени, пренео је Ројтерс позивајући се на иранску студентску новинску агенцију ИСНА.

Шанхан је навео да европски потписници нуклеарног споразума постигнутог између Техерана и великих сила 2015. године не треба да праве лоше уступке америчком председнику Доналду Трампу, који је критиковао тај споразум.

Ле Дријан је пред посету Техерану поручио Ирану да мора да отклони забринутост међународне заједнице поводом програма балистичких ракета, иначе ризикује да буде подвргнут новим санкцијама.

«Постоје балистички програми ракета које могу да допру више хиљада километара далеко, а ти програми нису у складу са резолуцијама Савета безбедности УН и превазилазе оквире саме потребе за одбраном иранских граница», рекао је Ле Дријан француском листу Журнал ди диманш.

Уколико се Иран не позабави тим питањем, упозорио је шеф француске дипломатије, «ризикује да се нађе на удару нових санкција», навео је Ројтерс.

Тагови: ; ;