Председник Српског културно просвјетног друштва «Просвјета» из Мостара и мостарски парох Радивоје Круљ сматра да је добро што је Мостар изабран за град у којем се сутра одржава трилатерални сусрет Босна и Херцеговина–Хрватска–Србија, јер је Мостар стециште култура и вера, мост између истока и запада, и добро би било да буде мост између Србије, Хрватске и Босне.

«Радује ме што се овај сусрет одржава баш у Мостару, где је наша српска заједница у повоју, где се развија и бори за своје место», рекао је за Танјуг Круљ, уз наду да ће се «људи вратити на своја огњишта».

Каже да повратка у Мостар има, али да није масован.

«Да би био масован пре свега је потребно да се створе услов за живот, да се ми као народ и Мостар развијамо у правом смислу те речи, како у привредном, културном и сваком другом погледу», објаснио је Круљ.

Круљ додаје да у Мостару живи око 5.000 Срба, а у херцеговачко-неретванском кантону око 7.000, а да је њихов положај попут положаја свих осталих становника овог региона.

«Тешко је свима, а српској заједници још теже јер се она налази у фази обнављања, али није очајан и надамо се да може бити добар», очекује Круљ.

Он у српској култури, за коју каже да је у Мостару веома важан сегмент српског присуства види најбољи начин да се «наш народ и заједница представе».

«Мостар је крајем 19. и почетком 20. века био перјаник културног развоја Срба, заједно са Новим Садом. Данас се трудимо да будемо на стазама Шантића, Ћоровића и Дучића и свих оних који су овде радили и стварали», истакао је.

Круљ је указао да «Просвјета» има неколико препознатљивих манифестација – Шантићеве вечери поезије, Божићни концерт, фестивал деце песника и да у томе има подршку Србије, која би, како је додао, могла бити већа како би Срби могли још боље и квалитетније да се представе.

«Ове године имамо значајан јубилеј 150 година од рођења Алексе Шантића, 50 година од установљења књижевне награде Алекса Шантић», навео је Круљ.

 

Танјуг

Тагови: ; ;