Гватемала ће преселити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим у мају, два дана након што то учине САД, изјавио је председник Гватемале Џими Моралес.

«Желео бих да захвалим америчком председнику Доналду Трампу што је предводио ову одлуку. Његова храбра одлука охрабрила нас је да учинимо оно што је исправно», рекао је Моралес у говору на конференцији америчко-израелског Одбора за спољне послове, преноси Ројтерс.

Како је рекао, одлука да се амбасада пресели у Јерусалим је снажан доказ да се Гватемала солидарише и подржава народ Израела.

Гватемала је једина држава која је подржала одлуку Доналда Трампа коју је он објавио у децембру прошле године, да признаје Јерусалим за престоницу Израела.

Како се наводи, САД су важан савезник Гватемале, а Трамп је раније запретио да ће ускратити финансијску помоћ државама које су подржале резолуцију УН којом се тражи од САД да повуче ту одлуку.

Моралес, иначе бивши телевизијски забављач, почетком године нашао се у спору са УН када је тело у Гватемали за борбу против корупције, које има подршку УН, покушало да покрене поступак његовог опозива, подсећа Ројтерс.

Тагови: ; ;