Програми које су покренуле поједине земље ЕУ за продају виза и држављанства богатим појединцима могли би да угрозе слободно кретање у оквиру блока јер су подложни злоупотребама и корупцији, упозоравају борци за борбу против корупције.

Планови влада да мењају право на држављанство или становање за инвестиције примењују се у најмање 10 европских земаља, које су део Шенгенске зоне: Аустрији, Белгији, Грчкој, Летонији, Литванији, Малти, Португалу, Шпанији, Мађарској и Швајцарској, подсећа Ројтерс.

Мађарска је суспендовала свој програм прошле године.

Британска агенција наводи да се су слични прогами покренути у другим земљама ЕУ, које су ван Шенгенске зоне, а међу којима су Велика Британија, Бугарска и Кипар.

«Све је већа забринутост због ризика који представљају ови планови за интегритет Шенгенске зоне», рекао је директор Канцеларије за ЕУ међународне организације Трансперенси интернешнал Карл Долан на конференцији за новинаре у Бриселу.

Како објашњава Ројтерс, визе добијене у земљи чланици Шенгенске зоне могу се користити за путовање и боравак у другим земљама блока. Оне, такође, могу да омогуће безвизни улазак у САД.

Нови извештаји истражитеља, које је објавио конзорцијум истраживачких центара, медија и новинара «Пројекат извештавања о организованом криминалу и корупцији», указују на случајеве лошег владиног надзора над појединцима, којима су додељени пасоши ЕУ или дозволе за боравак.

«Трансперенси интернешнал» наводи да нови грађани ЕУ, по овим шемама, укључују руске држављане на Малти, за које се верује да су блиски руском председнику Владимиру Путину.

Организација наводи и да је могуће и да је неколико чланова владајуће елите у Анголи квалификовано за програм, на основу куповине некретнина у Португалу. У Португалу је, наиме, дозвола за боравак повезана с куповином некретнине.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;