Матео Ренци, председник италијанске Демократске партије, која је претрпела пораз на изборима, одлучио је да поднесе оставку на место лидера странке, јавила је агенција «Анса».

 

Италијанска агенција је то јавила позивајући се неименоване изворе из Демократске изборе, али портпарол Матеа Ренција истиче да ништа не зна о томе.

Анса наводи да ће Ренци одлуку озваничити у 17 сати.

Коалиција десног центра, предвођена странком Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија са 37 одсто гласова води на парламентарним изборима одржаним у недељу у Италији.

На другом месту је Покрет пет звездица са око 31 одсто, чиме је постао најјача појединачна странка на политичкој сцени Италије.

Са 23 одсто гласова следи коалиција левог центра, предвођена Демократском странком доскорашњег премијера Ренција, показују саопштени прелиминарни резултати парламентарних избора које је објавило министарство унутрашњих послова.

Пошто ниједна странка ни коалиција није освојила апсолутну већину на основу које би могла самостално да формира владу, превиђа се да ће преговори за формирање владе вероватно бити дуги и тешки, пренела је агенција АП.

Најјача појединачна партија је према прелиминарним резултатима Покрет пет звездица, који је усмерен против естаблишмента.

Анти-имигрантска и евроскептична Лига за Север Матеа Салвинија освојила је око 18 одсто, док је Форца Италија добила мање од 14 одсто гласова, навела је америчка агенција.

Италијани су у недељу гласали за 315 чланова Сената и за 630 чланова Дома посланика.

Тагови: ; ;