Милитанти у Источној Гути обећали су да ће ослободити цивиле у замену за хуманитарну помоћ, саопштио је руски Центар за помирење зараћених страна позивајући се на сиријску војску.

 

 

Хуманитарни конвој Црвеног полумесеца планира да већ данас оде у ово предграђе Дамаска.

Четрдесет пет камиона са помоћи и мобилна болница постављени су јутрос на контролном пункту у Мухајам Ел Вафедин, ка коме води хуманитарни коридор из Источне Гуте. Камиони носе укупно 247 тона хране, лекова и основних потрепштина.

Предаја терета ће се одвијати уз подршку Центра за помирење, који је одговоран за сигуран пролаз конвоја.

Источна Гута је једно од последњих упоришта терориста у Сирији, који контролишу групе Џејш ел Ислам, Ахрар ел Шам и Нусра Фронт. Из ове области терористи редовно бомбардују периферије и центар сиријске престонице. Од летос у Источној Гути је на снази зона деескалације. У последњих неколико недеља ситуација у области је нагло ескалирала.

Савет безбедности УН је у суботу 24. фебруара усвојио Резолуцију 2401 којом се од свих страна тражи да „одмах прекину сукобе“ и обавежу се да обезбеде дугу хуманитарну паузу од најмање 30 дана на читавој територији Сирије, како би се омогућила безбедна и несметана испорука хуманитарне помоћи и медицинска евакуација тешко болесних и рањених.

Тагови: