Неколико хиљада људи демонстрирало је у Скопљу против промене имена Македоније, захтевајући од владе да обустави преговоре са Грчком. Учесници протеста су узвикивали: «Ми смо Македонци.»

Демонстранти захтевају резолуцију Уједињених нација којом би се земља признала под именом Македонија. Владу и главну опозициону партију ВМРО-ДПМНЕ оптужили су за издају националног интереса.

Учесници протеста су узвикивали: «Ми смо Македонци.»

Демонстранти, машући македонским заставама, протестовали су због могућих измена назива бивше југословенске републике по захтеву Грчке, преноси Ројтерс.

Протесте је организовао покрет «Ми смо Македонија», а учесници су се окупили код статуе Александра Великог на главном тргу у Скопљу.

«Овде смо због питања имена, идентитета, устава и језика у вези са којима морамо да заузмемо чврст став», рекла је Евица Стојанова Камберова, једaн од организатора протеста.

Демонстранти су затражили од владе премијера Зорана Заева да обустави разговоре са Грчком о спору око имена.

Истовремено и македонска дијаспора одржала је протесте у Европи, Вашингтону и Сиднеју у Аустралији, где је запаљена грчка застава, као и фотографија Зорана Заева, наводи Ројтерс.

Они су, такође, тражили од македонске владе да прекине преговоре са Атином и не дозволи промену уставног имена.

На претходном протесту у Скопљу, у уторак, демонстранти су запалили заставу Грчке и Албаније. Тада је један полицајац повређен, а један мушкарац приведен због поседовања Молотовљевих коктела.

Грчка је блокирала приступ Македоније НАТО-у и почетак преговора за приступ Европској унији због спора око имена.

Македонски премијер Зоран Заев недавно је изјавио да је убеђен да ће се спор око имена са Грчком решити на самиту НАТО-а који ће се одржати у јулу.

Тагови: ; ;