Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави позвао је још једном посланике косовског парламента да ове седмице изгласају Споразум о демаркацији и окончају то питање.

RTV

Делави сматра да је ратификација тог споразума, који је потписан 26. августа 2015. у Бечу, ближа него икад.

«Много напорног усаглашавања политичких субјеката довело је до тога да Споразум о демаркацији с Црном Гором буде ближи него икада ратификацији. Посланици, време је да га преведете преко циља ове недеље», навео је Делави на свом твитер налогу.Косовски парламент је трипут до сада одлагао ратификацију због недостатка двотрећинске већине, а приштински медији нагађају да би ванредна седница Скупштине на којој би се оново нашло ово питање могла бити одржана ове седмице — у среду, четвртак или петак.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи рекао је да ће седница о демаркацији бити одржана врло брзо, али није навео датум, јавила је РТК 2 позивајући се на Лајми.нет.

«Имаћемо врло брзо седницу за демаркацију и ово питање ће се завршити вероватно ових дана, али можда ће то бити и наредне седмице», рекао је Весељи.

Он сматра да не би требало поновити грешке од прошле недеље.

«Ми не би требало да правимо грешке попут оних од прошле недеље. Верујем да ћемо имати подршку свих заједница, укључујући Српску листу и да ћемо заједно ратификовати демаркацију», рекао је Весељи.

Иначе, Споразум о демаркацији је услов да Приштина добије визну либерализацију.Српска листа, која учествује у привременим косовским институцијама, раније је саопштила да неће подржати Споразум о демаркацији, а истог става је и опозициони покрет Самоопредељење.

Косовска скупштина има 120 посланика, а за ратификацију Споразума потребна је двотрећинска већина. Опозиција, наиме, сматра да је Споразум о демаркацији са Црном Гором потписан на штету косовске територије.

http://www.bktvnews.com

Тагови: ; ;