Група агената америчке агенције за борбу против наркотика стигла је у Драч, како би албанским властима помогли током истраге о више од 600 килограма кокаина, који је бродом допремљен до ове албанске луке, јављају албански медији. Дрога, према наводима колумбијских власти, припада Клану дел Голфо, најмоћнијој криминалној организацији у Јужној Америци.

Четири агента ДЕА стигла су у албанску луку Драч из Атине, где се налази регионални центар Агенције за борбу против наркотика.

Они ће албанским властима помоћи да истраже локални део шверцерског канала, којим је кокаин допремљен из колумбијских џунгли, преко Малте и Италије, па све до Драча, где су ухапшене две особе оптужене да су део овог нелегалног ланца.

Заплена кокаина изазвала је озбиљне политичке расправе у Албанији, пошто се испоставило да су истраге о власнику компаније која је увозила банане из Колумбије Арберу Чекају у два наврата заустављане из необјашњивих разлог, па се опозиција још једном обрушила на владу Едија Раме, оптужујући је за тесне везе са криминалцима.

Колумбијска полиција тврди да је албанским властима јавила да се у контејнеру банана у Драчу налази дрога, али је Тирана те наводе одбацила, тврдећи да је заплена дроге самостална акција локалне полиције.

Клан дел Голфо, према тврдњама колумбијских власти, најмоћнија је криминална организација у Јужној Америци и чини је око 3.000 војника. Колумбијске власти нуде пет милиона долара за главу шефа ове организације, Даира Антонија Усуге, познатог под надимком «Вођа». Војна организација и челична дисциплина главне одлике организације против које власти у Колумбији воде прави рат.

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;