У знак одмазде за потенцијално увођење царина Вашингтона, трговински шефови Европске уније би могли да уведу царине од 25 oдсто на увоз робе из САД, у вредности од 3,5 милијарди долара.

Европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем наводи за Би-Би-Си да се амерички џинс бренд «Левис», мотори «Харли Дејвидсона» и амерички бурбон виски налазе на листи производа из САД који би могли бити опорезовани.

«Разматрамо могућности увођења контрамера, што значи да ћемо такође увести порезе или царине на увоз из САД у Европску унију», рекла је Малмстремова, а преноси Раша тудеј.

Америчка компанија «Левис» је саопштила да се оштро противи било каквим трговинским ограничењима.

«Подржавамо отворена тржишта и слободну трговину где сви играју по правилима. Једнострано увођење царина носи ризик од одмазде и дестабилизује глобалну економију, због чега ће на крају испаштати амерички брендови, радници и потрошачи», наводи се у саопштењу те компаније.

Уколико САД уведу порез на европски челик, ЕУ ће одмах, према речима Малмстремове, предузети хитне акције пред Светском трговинском организацијом.

Трамп је прошле недеље објавио да ће САД увести високе тарифе на увоз челика и алуминијума, прецизирајући да ће тарифа на увоз челика бити 25 одсто, док ће на алуминијум бити десет одсто.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;