Друштвена мрежа «Фејсбук» признаје да је питање да ли би одраслима требало да буде дозвољено да траже слике четранестогодишњим девојчицама у њиховој анкети била грешка.

У недељу друштвена мрежа је спровела истраживање у којем је тестирала испитанике шта мисле о политици сајта.

“Постоји много врста понашања на Фејсбуку. Ако замислите идеалан свет у којем можете сами да одређујете политику сајта, да ли бисте поднели следећу ситуацију: приватна порука у којој одрасли мушкарац тражи четрнаестогодишњакињи сексуалне фотографије“.

Испитаници су могли да изберу једну од неколико опција за одговор од “Овакав садржај не би смео да буде дозвољен на Фејсбуку и нико не би требало да га види“ до “Овакав садржај би требало да буде дозвољен на Фејсбуку и не би ми сметало да га видим“.

У другом делу налазило се питање ко би требало да одлучује о томе? Одговори су укључивали „кориснике Фејсбука који би донели правила гласањем и јавили мрежи“ до тога да само и искључиво Фацебоок треба да доноси таква правила.

Ниједан одговор није дозволио корисницима да изберу закон о заштити деце.

“Ово је глупа и неодговорна анкета. Осим што је противзаконита, потпуно је погрешна и сугерише на експлоатацију деце. Не могу да верујем да су надлежни у Фејсбуку дозволили да њихова платформа толерише овако нешто“, рекла је Ивет Копер, директорка Хоме Аффаирс Селецт Цоммиттее.

Грешку је признао Гај Росен, потпреседник продукцијског дела на Фејсбуку.

“Анкете објављујемо да бисмо разумели какву политику желе наши корисници. Оваква активност је била грешка и увек ће бити у потпуности неприхватљива на Фејсбуку. Редовно сарађујемо са властима ако идентификујемо педофиле. Стога ово питање није смело да буде део анкете“, рекао је он.

 

(Б92)

Тагови: ; ; ; ; ;