Међународне организације које се боре против ширења наркотика у својим годишњим извештајима стално извештавају о Албанији. Међународни комитет за контролу наркотика Уједињених нација је у извештају за 2016. истакао:

«У источној и југоисточној Европи је и даље висок ниво незаконите трговине канабисовом смолом и марихуаном. Већи део марихуане произведене у тим подрегионима потиче из Албаније, Бивше Југословенске Републике Македоније, Молдавије, Србије, Украјине и Црне Горе. Према подацима УНП УН, 2014., главни извор марихуане за земље западне и централне Европе је Албанија».

Албанија је у последње три године постала највећи произвођач канабиса, коју називају још и «зелено злато» и која доноси годишњи приход од 5 милијарди евра. Ово је пола БДП-а целе Албаније. У западној Европи марихуану годишње конзумира скоро 27 милиона одраслих. Овај број корисника дрога захтева стотине тона канабиса. Албанија, која је члан НАТО-а и тежи да постане члан Европске уније, освојила је тржиште и производњу «лаких» дрога.

Европски центар за праћење наркотика и наркоманије у извештају за 2016. истиче:

«Производња канабиса је постала главни извор прихода организованог криминала. Увоз канабиса из различитих земаља и повећање њене производње на домаћем тржишту у Европи представља велики проблем за спровођење закона и ствара додатни терет за полицијске снаге, које су ионако већ преоптерећене. Удео релевантних кривичних дела (што је, пре свега, потрошња канабиса или поседовање без намере даље продаје) чини око три четвртине свих злочина у вези са дрогом».

У документима Стејт департмента за 2017. наводи се да је Албанија поред тога што је важан извор производње марихуане, такође и важна транзитна рута за кокаин и хероин који стиже на европско тржиште.

2016. је одузето више од 30 тона марихуане, идентификовано је 2.086 сумњивих плантажа канабиса, а ухапшено је 1.349 људи. Резултати су индикативни, а Европа и даље јауче од албанске мафије, дилера дроге који су већ освојили Немачку, Француску и Италију.

Килограм марихуане у Албанији кошта 100-200 евра, а у Италији за њу дају 2000 евра. Полицијске рације, по правилу, не дају никакве резултате. Сви знају једни друге, и лакше је платити полицији како би се наставило «пословање», него да се баве локалном мафијом. Посао са трговином наркотицима у Албанији толико је распрострањен да је у пролеће 2017. године бивши министар унутрашњих послова Саимир Тахири ухапшен управо зато. Након тога, амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу рекао је да «у Албанији постоји проблем са везом између криминалних група и политичара». Аха, приметили су. Италијани, чија је земља највише погођена албанском мафијом, назвали су Албанију — «Канабистан» — државa чланицa Атлантске заједнице која конопљу узгаја у индустријским размерама, на стотинама хектара. Извештаји о криминалној албанској производњи дроге се редовно пишу, али се ништа не мења.

Полицијска служба Европске уније наводи:

«Трговина наркотицима је велики бизнис и чини око једну петину глобалних прихода од криминала. У Европи, приходи од трговине дрогом чине 0.1-0.6% БДП-а у осам земаља-чланица ЕУ, за које постоје расположиви подаци. Обим малопродаје наркотицима у ЕУ 2013. је процењен на 24 милијарди евра, а већина од тога је продаја канабиса, што чини 38% тржишта, друго место — хероин (28%), трећe — кокаин (24% ). Недавно је у неким земљама ЕУ откривена мања испорука авганистанске смоле. Верује се да су албанске групе укључене у то. Албанија такође дистрибуира значајне количине биљке конопље у ЕУ. «

Према подацима УН-а, у Албанији су наркотици најјефтинији у Европи — један грам марихуане кошта само 5 долара, док у Црној Гори кошта 26 долара. Кокаин се продаје у Албанији за 80 долара, у Италији се повећава на 100 долара.

Амерички Њузвик је у чланку објављеном 19. новембра, 2017., објавио да проблем који представља Албанија као центар дистрибуције дроге, током година, постаје све озбиљнији. Скромне победе над малим трговцима конопље остварују се само за замазивање очију јавности. Трговина тешким наркотицима — кокаина и хероина — расте. Албанија није само највећи потрошач кокаина по глави становника на свету, већ и велики европски извозник овог отровног производа. Немачко издање БР24 пише о немогућности (тачније, о одбијању) владе Едија Раме да се бори против повећања производње канабиса због веза са организованим криминалним мрежама. «Узгој канабиса», наводи се у чланку, «је бизнис албанске мафије вредан више милијарди долара. Земља је постала један од главних произвођача марихуане због корупције, слабости правног система и сиромаштва».

Наставак следи…

 

Константин Качалин за ФСК,
превод: Њуз фронт

Тагови: ; ;