Светској шампионки у скоку у даљ Ивани Шпановић приређен је свечани дочек у Атлетској дворани на Бањици. Посебно је било приметно да међу онима који су дочекали нашу атлетску краљицу било много малишана, можда баш будућих шампиона и шампионики.

 

Малишани овацијама дочекали нашу златну Ивану Шпановић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Шампионка света у скоку у даљ Ивана Шпановић показала је храброст и прави пут којим се стиже до успеха, а исти рецепт примениће и ка новом циљу — злату на Олимпијским играма у Токију 2020. године.»

«Показала је како се бори за земљу, храброст, снагу и залагање у спорту. Будућним атлетичарима поручио бих да вредно тренирају, слушају тренера и никад да не одустају. Златну медаљу још нисмо имали у колекцији, а Ивана је два пута била европска шампионка. Олимпијске игре и напад на злато је оно најважније што следи»,  рекао је Иванин тренер Обравовић је свечаном дочеку Шпановићеве у Атлетској дворани на Бањици.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Ивана Шпановић, којој није силазио препознатљив осмех са лица је истакла је да златна медаља сија још јаче због подршке навијача.

Суштина је да никад не би требало престати да верујете. Нисам сигурна да овим завршавамо нешто, нека то буде низ медаља. Ово је за мене испуњење сна — рекла је Шпановић.

Према њеним речима, златна медаља није дошла случајно и да због тога има посебан значај, који ће инспирисати најмлађе спортисте.

С обзиром да сам тачно знала шта је претходило медаљи онда она има тежину, јер није освојена случајно. Надам се да ће ово инспирисати најмлађе јер снови су оствариво уз рад и веру.

(Фото: Лола Ђорђевић)

За разлику од традиционалног места успеха српских спортиста — балкона Скупштине Београда, Атлетски савез Србије је због хладног времена одлучио да дочек приреди у затвореном, уз присуство великог броја деце која су балонима и заставицама направила леп декор.

Шампионка света у скоку у даљ Ивана Шпановић (Фото: Лола Ђорђевић)

Међутим изненађење је тек следило када се са трибина зачула српска химна «Боже правде».

Шпановићева је у недељу, најбољим скоком од 6,96 — рекордним ове године у свету, освојила светско злато и исписала највећи успех српске атлетике у историји.

Наша најбоља атлетичарка је открила предности због које је завршила испред главне конкуренткиње Бритни Рис.

«Пре такмичења сам размишљала како напасти Рис, али сам схватила да сам је побеђивала и раније. Она је у горој ситуацији јер брани медаље, а ја сам млађа и гладнија успеха»,  закључила је Ивана која је од директора АСС Слободана Бранковића добила урамљену слику са њеним ликом.

«Поштовање свима, пре свега као председник АСС у име савеза и у моје лично име желим да се захвалим атлетској краљици Ивани Шпановић за историјски успех за наш спорт. Златна медаља је историјска и прва за атлетику. Захваљем се и тренеру Горану Обрадовићу који је својим радом довео до тога да буде краљица света», рекао је председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић.

«Било ми је тешко са трибина да гледам, требало је преживети шест серија. Веровали смо од почетка да ће Шпановић бити златна» , додао је Јевросимовић.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Шпановић је због највећег успеха у историји српске атлетике добила награду од 20.000 евра, а тренер Обрадовић 10.000

Сада следи одмор и припреме за Европско првенство на отвореном у Берлину у августу, где брани златну медаљу.

«У принципу, после три освојена злата на Европским првенствима опет се појављујем као фаворит, браним титулу, желим да се појавим тамо, победим и изборим место у репрезентацији Европе за континенатлни куп. То стварно желим, после иде Дијамантска лига и још пар јаких тамичења и митинга. Сад ми је битно да се мало одморим, одморим стопало, а кад крену припрема знамо шему и ту нема проблема», закључила је Шпановићева.

(Фото: Лола Ђорђевић)

На самом крају свечаног дочека малишани су се сакупили око  терена за скок у даљ где су се фотографисали са нашом златном Иваном Шпановић.

Опубликовано Lola Djordjevic 6 марта 2018 г.

 

Тагови: ; ; ; ;