Привремена Комисије Савета Федерације за заштиту суверенитетаи спречавање мешања у руске пословиме представила је велики годишњи извештај о активностима америчке владе у протеклих седамдесет година — од 1946. до 2017. године.

Према њиховим прорачунима, Американци су се мешали у унутрашње ствари 60 земаља, укључујући и Русију, најмање 120 пута.

Сенатори су Сједињене Америчке Државе назвали апсолутним и неспорним лидером у незаконитим акцијама. У документу се наводи да је Бела кућа на почетку 21. века планира да промени политички систем у 50 земаља и спроведе глобалну демократску револуцију.

Комисија констатује да је овај курс проглашен у периоду од пет година пре тзв. Арапског пролећа, а 11 година пре преврата у Кијеву.

У Савету Федерације указују на то да је у основи честог мешања у унутрашње ствари других држава од стране америчких власти,решавање њихових политичких проблема, укључујући и међу-партијска такмичења демократа и републиканаца за председничке изборе.

У горњем дому парламента такође су истали да су од средине прошлог века, амерички политичари јавно оправдавали њихово неотуђиво право да се мешају у суверене ствари других земаља. Сенатори су притом цитирали америчке председнике Харија Труман и Дејвида Ајзенхауера.

У документу се наглашава да су интервенције САД биле и уз употребу војних и невојних метода, на пример, уз помоћ својих «млађих партнера», као и међународних организација, посебно НАТО.

Штавише, сенатори не искључују могућност грубих провокација, укључујући и сајбер нападе, у преосталом времену пред дан председничких избора и самом дану гласања — 18. март 2018 у Русији.

Извештај се такође односи на чињеницу да је током предизборне кампање повећан увоз новца из иностранства. У документу се наводи да су сигнали да повећан проток новца долази из готово свих федералних округа Русије — од Калињинграда до Далеког истока.

Према извештају, Вашингтон је, користећи могућности свог дипломатског и конзуларног присуства у Русији у последњих неколико година, био активан у прикупљању информација о расположењу бирача у Русији, о њиховој перцепцији друштвено-економске ситуације и последица економских санкција.

Тагови: ; ; ;