Министарство одбране САД је у понедељак одбило да коментарише информације о разматрању планова за нови војни напад на Сирију због наводне употребе хемијског оружја од стране власти те земље.

„Ми по правилу не говоримо о будућим војним плановима“, изјавио је за Спутњик портпарол Пентагона Адријан Ранкин Халовеј.

Раније је „Вашингтон пост“ објавио, позивајући се на изворе, да америчка администрација разматра опције за нове војне мере против сиријских власти. Лист наводи да је прошле недеље амерички председник Доналд Трамп разматрао могуће акцијама са шефом кабинета Беле куће Џоном Келијем, помоћником за националну безбедност Хербертом Макмастером и директором Пентагона Џимом Матисом. Трамп је разматрао опције за „кажњавање владе (сиријског председника Башара) Асада након саопштења о нападима са употребом хлора“, истиче лист.

Портпаролка Пентагона Дана Вајт негирала је саопштења да је Матис учествовао на састанку и истакла је да „није било расправе“. Према речима другог високог званичника администрације, Матис је био „одлучно“ против војног одговора на извештаје о хемијским нападима, а Макмастер је био „за“.

Извори наводе да Трамп на састанку није одобрио војне акције и да ће званичници наставити да прате ситуацију.

Раније је објављено да независна међународна комисија за истраживање злочина у Сирији проверава извештаје о могућој употреби бојног отрова хлора у Источној Гути и Идлибу.

Сличне оптужбе о употреби хемијског оружја крајем јануара изнео је амерички државни секретар Рекс Тилерсон. На састанку у Паризу о борби против „некажњене“ употребе хемијског оружја он је рекао да су сиријске власти 22. јануара наводно користиле хемијско оружје против цивила у Источној Гути. Амерички Стејт департмент такође је изјавио да Русија користи сваку прилику да заштити режим сиријског председника Башара ел Асада, који наводно „наставља да употребљава хемијско оружје“.

Као одговор на то, Министарство одбране Русије је изјавило да су покушаји САД да оптуже сиријске власти за употребу хемијског оружја засновани на гласинама са друштвених мрежа и доказима терориста и да никад нису потврђени чињеницама. Министарство спољних послова Сирије назвало је неоснованим оптужбе Сједињених Америчких Држава о коришћењу хемијског оружја у Источној Гути и строго осудиле такве изјаве.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;