Битка за сиријску Источну Гуту ће највероватније ући у историју

Али нећемо се у туђој земљи за мир у својој кући борити са исламистичким разбојницима него са међународном заједницом, која ће у име међународних организација под њеном контролом учинити све да саботира нашу мисију.

Исте те Уједињене нације су створене да очувају и ојачају међународни мир и безбедност, и иако данас носе кацигу мировњака, већина њених активности указују на то да је она дала свој глас за странку рата.

А ако се сутра, чисто хипотетички, подигне питање о присиљавању Русије на мир — она неће оклевати да га одобри.

Жалосно. Иако има обавезе према Русији (наследници СССР-а) као једној од њених оснивача, Уједињене нације су потпуно заборавиле своју сврху. У вези с тим, више пута се подизало питање њеног легитимитета.

Међутим, кршење сопствене повеље њу не спречава да успешно усвоји резолуције које, иако назначене као мировне, не доносе мир. Зато што ће мир у случају Источне Гуте уједно значити пораз западне коалиције у дугом и крвавом сиријском рату. Осим тога, легитимно изабрани Асад, који ипак није поднео оставку како су се надали, накнадно може да покрене поступак за војно мешање и ратне злочине против САД и њених савезника и «партнера» у Сирији. И то не само да прети да се претвори у грандиозни скандал, већ може створити и опасан преседан.

Дакле, под маском УН-а, уз помоћ средстава масовног информисања и спонзорисањем сиријске «опозиције», која једва да се разликује од «Исламске државе» (забрањена у Русији — ред.), САД планирају да продуже овај рат у недоглед. Зато што ово није само покушај освете, већ и избегавања одговорности. Сирија под вођством Асада, за разлику од других земаља Блиског истока, не само да неће упасти у хаос америчке «демократије» и преживи, већ би могла и да приведе правди одговорне.

Уколико то дозволе, изгубиће статус хегемона за кога не важе никакви закони, и поврх свега ће изгубити дозволу за мешање у унутрашње ствари других држава. Штавише, у том случају би Русија добила титулу светског мировњака. А то, и сами знате, САД не би учиниле срећним. Уопште.

Зато ће се зубима држати за Гуту, користећи све расположиве методе. А то за нас значи — нове представе у Уједињеним нацијама и низ љутих оптужби за геноцид, много различитих провокација са циљем да одемо са места где им правимо сметње.

Треба да урадимо само једно — да стојимо чврсто. Јер у Сирији се одлучује судбина целог света. И, као и обично, тај свет није на нашој страни…

 

На фотографији: «Руски центар за помирење зараћених страна у Сирији наставља да спроводи хуманитарну операцију у Источној Гути. Данас, током периода хуманитарне паузе, Центар за помирење штити конвој хуманитарне помоћи граду Дума, укупне тежине 247 тона»

«Милитанти су држали конвој сат и по у «сивој зони «- између прелаза Мухајам ел Вафедин и Источне Гуте, не допуштајући му да настави пут. Међутим, уз помоћ руског центра за помирење постигнут је договор о пропуштању хуманитарног конвоја».

 

Наслов вести са портала «Радио Слободна Европа»: САД траже од Русије и Асада да прекину војна дејства у Источној Гути

Коментар Јулије Витјазеве: «Очаравајуће! Разбојник, који је провалио у стан, захтева од власника и полиције, коју је позвао, да одмах напусти просторије! У целом свету такве акције спадају под категорију «пљачка» и «тероризам». Али за «изузетне» је изузетна наглост — нормално стање.»

 

Аутор: Јулија Витјазева,

специјално за Њуз фронт

 

Тагови: ; ; ; ; ;