Сарадници Федералне службе безбедности Русије за Калињинградску област извели су специјалну операцију у којој је ухапшен учесник терористичке организације чији је лидер умешан у напад у метроу Санкт Петербурга.

„Током специјалне операције ухапшен је држављанин Русије, члан терористичке организације ‘Џамат Таухид ел Џихад’, структурног одреда у Русији забрањене терористичке организације ‘Исламска држава'», наведено је у саопштењу.

ФСБ додаје да су оперативци утврдили да је ухапшени повезан с лидером терористичке организације одговорне за експлозију у метроу Санкт Петербурга, за којим је расписана међународна потерница.

По његовом налогу, ухапшени је финансирао терористе и помагао врбоватељима у одабиру добровољаца за учешће у борбама у Сирији на страни нелегалних оружаних формација.

Против ухапшеног биће покренут кривични поступак због помагања терористичке делатности, за шта му прети затворска казна од 15 година.

У Санкт Петербургу је 3. априла на једној од станица метроа одјекнула експлозија. У нападу је погинуло 16 људи, укључујући терористу-самоубицу Акбаржон Џалилов.

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;