У граду Вроцлаву у западној Пољској, двоје мештана напало је Украјинца због његове националности, написао је на Фејсбују Центар за праћење расизма и ксенофобије.

Инцидент се догодио у трамвају. На страници организације постоји и кадар са камере трамваја. Пријављено је да су два Пољака прво викали на човека, а затим га претукли.

Полиција тражи преступнике. Сведоци инцидента су замољени да контактирају особље Центра.

У последњих неколико година, појавиле су се тензије у односима између Кијева и Варшаве, углавном у контексту разговора о догађајима који се односе на питања историјског памћења. У Варшави осужују став Кијева о величању «Организације украјинских националиста — Украјинске устаничке Армије» (екстремистичка организација забрањена на територији РФ), и критикују редовни вандализам над пољским меморијалним локацијама на територији Украјине.

У фебруару, Сенат Пољске усвојила закон о кривичној одговорности за промоцију идеологије украјинских националиста, негирања масакра Волин и оптужби за саучесништво у пољским нацистима током Другог светског рата, што је додатно искомпликовало односе између две земље.

Тагови: ;