Мјесец након одржаних избора у Улцињу власт још увијек није формирана, а када се, и ако се, то деси, локални парламент биће специфичан по томе што у њему, по први пут, готово да неће бити ниједан православац.

Да православци из Улциња, којих је према попису из 2011. године било 14,88 одсто, нијесу препознали значај својих представника у локалном парламенту сагласна је и посланица ДФ-а у Скупштини Црне Горе Љиљана Ђурашковић.

Православни гласачи су своје гласове расплинули и буквално поклонили разним странкама, а крајњи резултат јесте да су због тога остали без својих правих заступника у улцињској скупштини, сматра Ђурашковић.

ДПС је у прошлом сазиву имао једног православног одборника за кога Ђурашковић каже да је заступао искључиво ускостраначке интересе те партије.

Осим што их готово нема у парламенту Улциња, Срби и Црногорци су једва видљиви и у осталим локалним институцијама, како каже посланица ДФ-а “има их толико да их под микроскопом тражимо”, а нема их ни на једној руководећој позицији.

ДПС је на изборима одржаним 4. фебруара освојио осам мандата, колико и Форца, чији је носилац актуелни предсједник Назиф Цунгу. Слиједи коалиција ‘’Пробуди се, Улцињу’’ са седам мандата, ДУА и СД са по три, док УРА има два одборника. Након поновљених избора, у Скупштину су ушле и Социјалдемократска партија и Бошњачка странка са по једним освојеним мандатом који је одузет од ДПС-а и Форце.

Ниједна од наведених странака, међутим, у врху својих одборничких листа није имала православце, па ће улцињски парламент остати ускраћен за представнике тог дијела становништва који је у претходном сазиву био заступљен преко два одборника, по један из ДФ-а и СНП-а.

ИН4С

Тагови: ; ; ; ;