Председник Србије Александар Вучић учествовао је на трилатералном састанку Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије у Мостару. У интервјуу за РТС, председник је навео да Србија поштује Хрватску и БиХ и да са тим земљама жели најбоље могуће односе. Поручује да односи нису слатки и бајковити али да проблеми морају да се решавају. Разговори су били отворени и много је боље бавити се конкретним стварима него говорити о нечему уопштеном што нико не разуме, додао је Александар Вучић.


Трилатерале није било шест година али то не значи да није било сусрета са председницима са којима сте се видели у Мостару. Напротив, они су веома чести. Колико је битно да се срећете на овом и на другим нивоима и шта се сваким оваквим сусретом заправо постигне?

– Ја мислим да се постиже оно што је за људе најважније. То бих у три тезе дефинисао – мир, стабилност, напредак економских односа. Што се тиче трговинске размене и наших економских односа са Републиком Хрватском ми имамо раст трговинске размене у 2017. у односу на 2016. за 14,2 одсто. Са БиХ 13,1 одсто. То су неки од наших најзначајнијих партнера. Милијарду и седамсто имамо размену са БиХ, 235 одсто је покривеност увоза извозом. Дакле, драматично више извозимо него што увозимо. Са Хрватском имамо милијарду и 27 милиона и по први пут имамо 105 одсто покривеност увоза извозом, дакле већи је наш извоз него увоз. Изузетно значајни, стратешки партнери за Републику Србију. Можемо да имамо такве односе само ако чувамо мир и стабилност. Поштујемо Републику Хрватску, поштујемо БиХ, желимо најбоље могуће односе и радимо на томе. Наши односи нису ни слатки, нити бајковити, нити ту има много дивних речи али морате да решавате проблеме и да се бавите тим проблемима.

О том односу стратешких партнера говори и најозбиљнија до сада припрема Србије за наступ на сајму који ће бити за месец дана у Мостару.

– За месец дана ми долазимо овде и највећи број српских комапнија до сада долази у Мостар. Овде је реч о једном додатном тржишту које није само Бањалука, Бијељина, Требиње, где су српски производи најприсутнији, чак и Сарајево где имамо до одређеног степена и одређеног процента присуство наших компанија и наших производа. Овде је реч и о ширем тржишту Западне Херцеговине, Западне Босне и промоцији наше привреде, прављењу контаката између наших бизнис популација, пословних људи. Рекао бих, још боље успостављање односа између Србије и БиХ с једне стране, и ако хоћете с друге стране са представницима Хрватског народа који, са ове стране Неретве, ка Широком Бријегу, доле ниже ка Чапљини, Грудама, Посушју итд. живе у већини. И то је, мислим, од стратешког интереса за Републику Србију. Тако смо се понашали, тако ћемо да се понашамо. За месец дана опет смо у Мостару. Овде нас увек лепо дочекају, приме и очекујемо да то буде додатни помак у развоју наших економских односа.

Пошто је ваша посета Мостару била доста кратка, да ли је састанак више био битан у смислу онога о чему сте сви говорили на прес конференцији, поштовања смерница из Стратегије ЕУ за Западни Балкан о поправљању добросуседских односа, или је више био битан као наставак покретања оних конкретних инфраструктурних и других пројеката са састанка у децембру у Београду?

– Да вам кажем, дивне су све стратегије и сви смо о томе говорили. И супер је шест иницијатива и стратегија за проширење ЕУ. Али ја сам човек који је, као што знате врло конкретан и о конкретним стварима сам и овде говорио. О нашим ауто-путевима, о нашим моствима, о томе да нам камиони не стоје по 15 сати на граници, да даље увећавамо нашу економску размену, да решавамо наша отворена питања. То су ствари о којима ја умем да говорим. А ја да будем филозоф који ће да решава питања за 25 година, па јавља ми се како ће то да изгледа за 25 година, стварно нисам у стању. Немам те могућности какве је имао Љубиша Трговчевић или не знам ко други да могу то на такав начин. Али да се бавимо конкретним проблемима, то можемо. Ја сам захвалан што смо имали отворене разговоре, кажем нимало лаке и слатке али конкретне. То увек јесу добри разговори. Много бољи него да нешто уопштено причате што нико не разуме.

Чекаћемо наше пријатеље из БиХ и Хрватске у Новом Саду. Мислим да ће то бити одлична прилика за даљи наставак наше сарадње и за промоцију још бољих односа.

АУТОР: БОЈАН БРКИЋ

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;