Западни медији користе децу за смену режима

Оружане снаге Сирије воде моћни напад у предграђу Дамаска, покушавајући да га очисте од терориста и заштите главни град од напада. Током протеклих седам и по година, банде су изгубиле око 40% територије коју су претходно контролисали.

Док се сиријске владине снаге боре са џихадистима у Источној Гути, западни медији воде пропаганду која иде у корист милитатима отварањем другог фронта — информационог.

Нисмо још ни успели да заборавимо девојчицу Бану из Алепа, а америчка телевизија Си-Ен-Ен је спремна да нам понуди нову — овај пут по имену Мухамед Најем — тинејџер кога називају ратним репортером из Источне Гуте.

У углу екрана се током његовог извештавања појављује малим словима натпис «Си-Ен-Ен не гарантује за аутентичност видео садржаја». Добар покушај да се ослободе одговорности. Али када напомена нестане са екрана, семе лажи, које су расули западни пропагандисти,  остаје.

Дописник РТ-а Ден Коен контактирао је новинара и писца Џонатана Алперјеа, који је написао књигу о свом заробљавању од стране џихадиста. Њега је заробила тзв. Слободна сиријска армија и провео је 91 дан у заточеништву, након чега је откупљен уз помоћ сиријске владе.

«Доћи до Гуте је веома тешко из два разлога: Прво, сиријске власти вам то неће дозволити, а друго, побуњеници, који су сада у котлу. Када идете туда, треба да знате да можете бити убијени или киднаповани», каже је Алперје.

Источну Гуту сада контролише већи број терористичких група, међу којима су «Џеиш ел Ислам», «Фајлак ел Рахман», «Ахрар ел Шам» и гране «ал Каиде» — «Тахрир ел Шам».

«Џеиш ел Ислам» је , на пример, познат по томе што користи жене, затворене у кавезима, као живи штит.

Алперје инсистира да је употребљавање видео снимака који су непроверени и не зна се ни ко их је снимо — кршење новинарских стандарда.

Зашто онда западни медији то раде?

Ако пажљиво погледате Најемов налог на Твитеру, можете видети да је његов први пратилац постао неки Кусај Нур. И сам Нур је «пријатељ» на Твитеру са продуцентом Си-Ен-Енових репортажних емисија.

Америчко издање Базфид каже да је Нур — старији брат Најема, о чему им је он сам говорио.

Али Нурова страница на Фејсбуку је још занимљивија: на њој се налазе слике на којима Нур позира са екстремистима «Џеиш ел Ислама» и «Фајлак ел Рахмана». Нур дели на својој страници најновије вести о Абу Мехмед ал-Џуланију — вођи «Џебхат ал Нусре» (забрањена у РФ) која је заправо огранак «Ал Каиде» у Сирији.

Међу многим налозима које Најем чита је и водитељ Си-Ен-Ена, Мајкл Вајс. Вајс, на пример, не оклева да објавви фотографије на којим позира са исламистичким милитантима у Алепу.

Дакле, који је циљ водећих западних медија, који у својим информативним издањима објављују информације преузете са сумњивих налога људи на друштвеним мрежама и који су на све то још и повезани са џихадистима-главосечама?

Ево аудио-записа који може дати одговор на ово питање: у септембру 2016. тадашњи амерички државни секретар Џон Кери се састао са представницима тзв. Сиријске опозиције. Снимак разговора процурео је у јавност. У том разговору Кери је признао да су терористичкој организацији «Исламска држава» буквално дозволили да нарасте да би то касније користили за рушење легитимног председника Сирије Башара ел Асада. Позната америчка тактика «контролисаног хаоса».

Представник опозиције: Радила сам три медијске кампање о Алепу током протеклих шест година. Да ли знате колико је таквих кампања покренуто по питању Раке? Колико њих на друштвеним мрежама заговара заштиту Раке?
Кери: Колико?
Представник опозиције: Једна, можда две. За Алеп их је било шест, готово сваких шест месеци нова.
Кери: Ви мислите да је једино решење свргавање Асада?
Представник опозиције: Да.
Кери: И то је једино решење?
Представник опозиције: Да.
Кери: А ко ће то урадити?
Представник опозиције: Пре три године рекала бих — ви. Сада не знам.

Све је јасно из овог аудиозаписа: и искреност у вези са учесталошћу информационог удара западних медија на публику — добро обученим методама и по распореду. И разочарење тзв. Опозиције у своје инспираторе и покровитеље.

Наравно, све ове методе смо видели раније — користећи друштвене мреже Запад је «звездицу» Бану Алабед показао свету. Девојчица је дуго и упорно говорила како Алепо буквално убијају они који су га заправо ослобађали од исламиста. Када је град је враћен под контролу Дамаска, потреба за Баном је опала. Она је послата «да се пензионише» у Турској, где јој је Ердоган дао турско држављанство.

Своје објаве на Твитеру Бана је писала на разумљивом и граматички исправном енглеском за седмогодишње дете, али је у разговору са турском телевизијом ТРТ постало јасно да је Банин енглески веома веома лош (на видеу 4:12 минут):

— Да ли волиш храну у Истанбулу?
— Да.
— А шта ти се  нарочито допало?
— Спасите сиријску децу.

У овоме нема ничег изненађујућег: Бана понавља фразу коју је научила. Она чак и не разуме водитеља. Уопште.

«Рускаја весна» је априла прошле године детаљно писала о томе како је Бана након што је побегла у Турску, позивала новог председника САД да нападе Сирију, па чак и отпочне Трећи светски рат: «Путин и Асад су убили моје пријатеље и украли моје детињство».

У чланку смо показали да Бана чита готове одговоре унапред припремљене и послате од стране америчке телевизије Си-Ен-Ен.

Иако је «звезда» нова, Си-Ен-Ен користи исте обрасце: Као са видеом Бане, Мухамедов видео запис допуњен је драматичном музиком која се чује у позадини. И ово више није просто укључење из Гуте, већ читав краткометражни филм.

— Живим у Источној Гути. Убија нас ваше ћутање. Асада, Путина и Хаменеја. Хаменеји је убио наше детињство.

Најемов енглески је лошији од Баниног. А, ето, говоре о истом.

Исти методи, исте технике, исти циљ: да се збаци легално изабрани председник Сирије и изабрана влада, да униште земљу која се усудила да устане против Запада и која је постала лукобран за «арапско пролеће» у непрестаном хаосу и рату.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;