Министри спољних послова Србије и Грузије Ивица Дачић и Михеил Џанелидзе потписали су споразум о укидању виза за грађане између две државе. Договорено је да влада Србије већ сутра на седници донесе једнострану одлуку о укидању виза за грађане Грузије, пошто је, како је рекао Дачић, влада Грузије већ такву одлуку донела.

«Грађанима Србије тренутно нису потребне визе за путовање у Грузију. Ми смо данас потписали споразум о укидању виза, али док дође на ратификацију у парламент, да се не би чекало, мислим да ће одмах након објављивања те одлуке владе, ступити на снагу визна либерализација између Грузије и Србије», рекао је Дачић.

Такође, шеф српске дипломатије каже да је договорено, пошто нема амбасада у главним градовима, да се одреди по један дипломата који би интензивно радили на унапређењу односа.

«У том смислу, Србија је веома заинтересована за унапређење билатералних односа са Грузијом, ми у односима немамо отворених питања, захваљујемо јој се на принципијелном ставу, и драго ми је да је мој колега данас и у разговору са председником Вучићем изнео веома чврст став, који је дефинисао као непроменљив, о нашем територијалном интегритету и суверенитету», рекао је Дачић.

Додаје да и Србија има чврсту позицију, да такође недвосмислено подржавамо суверенитет и територијални интегритет Грузије, а захвалио је тој земљи на таквом принципијелном ставу, али и на конкретним корацима који из њега произилазе — гласању у међународним организацијама, јер су, како је подсетио, гласали против чланства Косова у Унеску.

Дачић каже да наши братски односи нису довољно развијени у свим областима и да би зато требало више да се ради — да имамо нешто више од шест милиона евра трговинске размене, која је била највиша 2014. године, када је износила 16 милиона евра, али да су све то мале цифре.

«Мислим да је ова посета била веома корисна, продуктивна и да ће већ у наредних неколико месеци бити нових контаката, састанака, конференција на којима ће наши представници учествовати, могуће чак и премијерка. Тема тог скупа биће транспарентност влада и партнерство са грађанима и то би био даљи корак сарадње, а очекујемо и посете председника, премијера Србији, а и моја узвратна посета у овој години сигурно», рекао је Дачић.

Шеф грузијске дипломатије Михеил Џанелидзе истакао је да му је ова посета поново показала да је «код браће и сестара» и да су наши односи засновани на пријатељству, на заједничким вредностима и аспирацијама.

«Потпуно подржавамо суверенитет и територијални интегритет Србије и захвални смо на принципијелном ставу Србије према суверенитету и територијалном интегритету Грузије. То је од кључног значаја да наставимо нашу сарадњу засновану на принципима важним за наше земље и међуародне ставове», рекао је Џанелидзе.

Како је додао, Грузија је спреман да подели своја искуства са Србијом, као и да верује у европску будућност и чланство у ЕУ за обе земље.

«То је воља наших народа, то је важно за нас и наставићемо сарадњу по тим питањима», рекао је Џанелидзе.

 

Танјуг

Тагови: ;