Лидер италијанских десничара Матео Салвини изјавио је да је он једини могући кандидат за премијера коалциије десног центра пошто је његова Лига добила највише гласова у том конзервативном блоку.

© AFP 2018/ TIZIANA FABI

Резултати парламентарних избора у Италији најављују дуге и тешке преговоре о формирању владе.

Тренутно, Лига и популистички покрет «Пет звездица» тврде да треба да добију место премијера, преноси Ројтерс.

Салвини је на питање новинара у Милану да ли је вољан да ослободи простор за кандидата који би могао да добије већу подршку у парламенту, одговорио: «Не».

Салвинијева странка освојила је 17 одсто гласова што је, упркос очекивањима, више од странке «Форца Италија» (Напред Италија) бившег премијера Силвија Берлусконија.

Коалиција десног центра која окупља и неке мање странке има око 37 одсто гласова чиме ће постати највећа група у парламенту, али нема апсолутну већину што значи да јој треба подршка других странака за формирање власти.

Берлускони је честитао Салвинију, али није наговестио да би он могао бити кандидат десног центра за премијера. Бивши италијански премијер је казао да ће он бити координатор и гарант опстанка коалиције.

Коалиција десног центра, предвођена Лигом за Север Матеа Салвинија и странком «Форца Италија» бившег премијера Силвија Берлусконија, освојила је 37 одсто гласова на парламентарним изборима.

На другом месту је Покрет «Пет звездица» са око 31 одсто, чиме је постао најјача појединачна странка на политичкој сцени Италије.

Демократска странка Италије доскорашњег премијера Матеа Ренција, поражена на изборима и иде у опозицију.

Танјуг

Тагови: ; ; ;