Главни економски саветник Доналда Трампа, Гери Кон, саопштио је да подноси оставку на ту функцију због неслагања са америчким председником о повећању царина на увоз алуминијума и челика. Процедура његовог одласка биће завршена за неколико недеља, а Трамп поручује да многи нестрпљиво чекају да заузму Коново место.

Глас са «Волстрита» у Белој кући, кључни архитекта економске политике у Вашингтону, напушта Трампов тим у тренутку економског успона, али и нестабилног тржишта. 57-годишњи Гери Кон саопштио је да после нешто више од годину дана на месту главног економског саветника подноси оставку, јер са председником не може да се споразуме.

«Његов одлазак није изненађење. Кон се сукобио са председником у вези са одлуком о повећању царина на алуминијум и челик. То је нешто чему се оштро противио», каже Кен Томас, новинар Асошиејтeд пресa.

Гери Кон је био главни актер у Трамповој политици смањења пореза, што је Конгрес усвојио прошле године. Амерички председник каже да ће ускоро одлучити о његовом наследнику.

«Имаћу велики избор. Бар десеторо врхунских стручњака жели ту позицију. Сви би волели да буду овде у Белој кући», каже Трамп.

Акције на берзама у паду
Акције на европским берзама у паду се после оставке Герија Кона која се у међународној заједници оцењује као гест против протекционистичких снага у америчкој влади.

«Оставка Герија Кона је пољуљала берзе, и тржишта капитала су на отварању трговања, изгледа, у паду. Акције су пале током ноћи на берзама у Азији и изгледа да ће бити «у црвеном» на данашњем отварању», навео је Нил Вилсон, виши тржишни аналитичар у компанији «ETX Кепитал» у јутарњој поруци клијентима.

Већина европских тржишта и сектора је на низбрдици, при чему је немачки индекс ДАX у највећем минусу с падом од 0,7 одсто.

Тагови: ; ; ;